ADSL bredband

Dela

De flesta bredbandsleverantörer som har fast bredband brukar erbjuda bredband via ADSL. Bredband ADSL är ett fast bredband som du kan få via till telefonjacket och är ett relativt snabbt och stabilt bredband.

ADSL – hastighet

Med ADSL kan du få hastigheter upp till 60 Mbit/s vilket förvisso inte är lika snabbt som bredband via kabel, men 60 Mbit/s räcker långt. Du kan lätt streama filmer i full HD, snabbt ladda ner stora filer, spela tunga onlinespel och surfa runt utan problem. Anledningen till att många ändå föredrar bredband via kabel och fiber är att det brukar var stabilare och sällan kostar mer. Ibland kostar det till och med mindre. Dessutom är bredband via fiber guld värt om man ofta laddar ner riktigt stora filer, och om du skaffar ett snabbt fiberbredband behöver du inte uppgradera dig på många år. Trots det finns det finns två stora fördelar med ADSL som vi på bredbandsleverantorer.se ska titta på nu.

Fördelar med ADSL

  • Tillgängligt för de flesta. Än så länge är det inte alla som har möjlighet att få bredband via kabel i sin bostad, det gäller framförallt för folk som bor i villa, men bredband via ADSL kan i stort sett alla få. Det enda som krävs är ett telefonjack och en lina.
  • Stabilare än mobilt bredband. Visst kan ett mobilt bredband vara stabilt, men det beror på var du befinner dig. Ett mobilt bredband som är stabilt för din kompis innanför tullarna i Stockholm behöver inte var det för din kusin i Bastuträsk utanför Umeå. ADSL är stabilt överallt, såvida din telefonlina är väl fungerande.

Bredband ADSL utan fast telefoni

Tidigare var det så att man var tvungen att ha fast telefoni för att kunna få ett bredband via ADSL men så är det faktiskt inte längre. Efter ett beslut av PTS (Post- och Telestyrelsen) är TeliaSonera skyldiga att erbjuda bredbandsanslutning till privatperson och företag trots att du inte har fast telefoni. Däremot kan ditt ADSL-bredband bli lite dyrare utan telefonabonnemang eftersom telefonräkningen annars finansierar kostaden för förbindelsen via telefonlinan.