Åtgärder mot långsamt bredband

Dela

Är ditt bredband långsammare än utlovat? Har du kontaktat din bredbandsleverantör och påpekat detta men dras ändå med ett för långsamt bredband? Då ska du kolla in den här lilla guiden som visar dig hur du kan lösa problemet på egen hand. Det är inte alltid det hjälper eftersom det kan beror på att din dator, surfplatta eller mobiltelefon slöar ner det eller att bredbandsleverantören inte håller vad den lovar, men det är ändå bra att testa det här först.

Åtgärder för långsamt mobilt bredband

När det gäller mobilt bredband får man sällan eller aldrig den högsta möjliga teoretiska hastigheten för bredbandet. Det här har bredbandsleverantörerna tagit fasta på och utlovar aldrig något sådant, men om ditt mobila bredband är löjligt långsamt ska du prova det här:

  1. Testa att placera modemet/routern på olika platser i din bostad, gärna nära dina fönster, och testa hastigheten för de olika platserna hos bredbandskollen, se till att inga andra enheter använder nätet undertiden eftersom det kan ta upp bandbredd. Om du vet var närmaste mast befinner sig ska du absolut testa att ställa routern vid ett fönster som vetter åt det hållet.
  2. Använder du en separat WiFi-router som du sticker in ditt modem i bör du testa att plugga in modemet direkt i datorn för att se om det blir någon skillnad.

Långsamt ADSL

  1. Se till att ditt modem/router sitter i förstajacket, det vill säga det jack där telefonledningen först kommer in till din bostad. Om du inte vet vilket ditt första jack är stoppar du in en telefon (eller en brytsticka)i ett av jacken och lägger sedan av luren. Koppla in en andra telefon i ett annat jack och om du inte är någon ton i luren sitter den inte i förstajacket. Fortsätt så här tills du får en ton när de andra jacken är upptagna, då har du hittat ditt första jack.
  2. Om du inte har flera telefoner eller brytstickor kan du istället testa hastigheten i de olika jacken på bredbandskollen, men se till att bara den enhet du testar hastigheten med använder nätet under tiden.
  3. Om du använder WiFi och misstänker att routern står på fel plats eller har en dålig signal ska du testa att koppla datorn direkt till routern via en ethernetkabel så vet du snart om det är så.

Långsamt kabelbredband

  1. Om din bostad har flera datajack, se till att routern sitter i jacket som ligger närmast huvudkabeln, alltså den kabel som är dragen till ditt hem. Vet du inte vilket jack det är kan du testa hastigheten i de olika datajacken med hjälp av bredbandskollen.
  2. Se till att kabeln som går från datajacket till routern inte är skadad, klämd eller ordentligt böjd någonstans eftersom det kan påverka hastigheten. Ser den skruttig och skamfilad ut bör du kanske köpa en ny.
  3. Om du använder WiFi bör du testa att plugga in datorn direkt till routern med hjälp av en ethernetkabel och sedan testa hastigheten.