Datamängd

Dela

När du använder dig av ett mobilt bredband kan det vara bra att veta hur olika surfbeteenden påverkar åtgången av datamängd så att du antingen kan hushålla med den eller skaffa ett bredband som ger dig en större datamängd. Nu ska bredbandsleverantorer.se visa dig hur stor datamängd olika aktiviteter på nätet kan kräva, men tänk på att sådana här siffror aldrig kan vara helt exakta så använd dem bara som en tumregel.

Musikstreaming

Om du streamar musik på Spotify med mediumkvalitet tar en timmes musikstreaming ca 100 MB av din datamängd och högre kvalitet ännu mer såklart. Sex timmars streaming om dagen, fem dagar i veckan knaprar alltså hela 12 GB i månaden. Därför är det viktigt att du laddar ner de låtar du brukar lyssna på till din dator, surfplatta och/eller mobiltelefon för då går det inte åt någon datamängd alls när du spelar din musik.

Videostreaming

  • Lågupplöst video på bara 240p drar ca 100 MB per timme. Det här brukar vara en av filstreamingtjänsterna Netflix och Viaplays lägre upplösningar.
  • 360p drar ca 160 MB/h.
  • 480p brukar vara den förinställda upplösningen på de flesta videor på Youtube och tar ca 240 MB/h av din datamängd.
  • 720p är samma sak som HD-kvalitet och drar ca 3 GB/h. Motsvarar Netflix och Viasats höga kvalitet.
  • 1080p, full HD, drar hela 7 GB/h.

Om du har ett mobilt bredband bör du alltså inte streama med en högre uppösning än 480p men ännu hellre med 240p eller 360p. Skulle du vara en filmfantast som älskar att titta på filmer i HD eller Full HD bör du skaffa ett fast bredband eftersom sådan kvalitet suger ut din datamängd i ett nafs.

Vanligt surfande

Det är omöjligt säga hur stor datamängd som går åt vid vanligt surfande på olika sajter och sociala nätverk, det beror på hur stor mängd data som finns på sajterna. En sajt med många högupplösta bilder tar en större datamängd än vad textbaserade sidor gör. Trots det brukar man säga att det går åt ca 1 MB varje gång en sida laddas ner i webbläsaren, men det bör du ta med en nypa salt. Det är i alla fall sant att nästan vilket mobilt bredband som helst gott och väl räcker för vanlig surf.