Vilken hastighet behöver jag?

Dela

Det kanske inte alltid är så lätt att veta hur snabbt bredband man egentligen behöver, därför har bredbandsleverantorer.se sammanställt en liten guide som ger dig en vink om hur snabbt bredband du bör skaffa beroende på ditt surfbeteende.

Vanligt surfande

Med vanligt surfande syftar vi på besök av hemsidor, streaming av lågupplöst video, musikstreaming, spelande på nätet och e-posthantering. Om du bara använder internet för det här räcker ett bredband på 8 Mbit/s eller bättre. Om du bara besöker hemsidor utan video och musikstreaming kan du faktiskt använda ett ännu långsammare bredband utan problem. Det finns både fasta och mobila bredband med så här låga hastigheter.

För dig som kräver lite mer

Om du även gillar att titta på webb-TV, streama film med högre upplösning (HD) och ofta laddar ner lite större filer på några GB bör du skaffa ett bredband som har en hastighet på minst 20 Mbit/s. Då laddas filerna ner ganska snabbt i din dator och HD-streamingen funkar utan problem. Streaming av HD-filmer kan även funka med 10 Mbit/s men då finns risken för att filmerna hackar ibland.

För dig som kräver mest

Du som gillar att streama film i Full HD och som ofta laddar ner gigantiska filer (på kanske 10 GB eller mer) bör sikta på ett bredband med minst 30 – 60 GB, men om du vill framtidssäkra ditt bredband bör du ännu hellre skaffa ett bredband med 100 Mbit/s eller ännu högre. Då laddas dina filer ner blixtsnabbt och allt flyter på hur bra som helst, även filmer med extra hög upplösning. Bredband med 30 – 60 Mbit/s finns som ADSL, fiber och mobilt, men tänk på att ett mobilt bredband snabbt sugs ut på sin datamängd om du laddar ner stora filer och streamar högupplöst film. Om du vill ha ett bredband med minst 100 Mbit/s är det bredband fiber som gäller.