Mobilt bredband

Dela

Mobilt bredband innebär att du kan surfa var du än är så länge du har täckning. Det första du gör innan du skaffar mobilt bredband är att undersöka om täckningen är bra på den platsen du behöver surfa på. Vet du inte hur täckningen är kan det vara en bra ide att fråga sig runt bland människor i närheten. På vissa ställen kan uppkopplingen vara dålig, t.ex. på landet och därför är det viktigt att du letar efter en stabil uppkoppling.

Jämför mobilt bredband på Bredbandslista.se

Överföringshastigheten blir även den sämre än när det gäller vanlig uppkoppling. Reser du eller spenderar mycket tid ute på landet rekommenderas det att du innan inköp av mobilt bredband tittar över de olika operatörernas täckningskartor.

När man pratar om mobilt bredband idag syftar man för det mesta på ett datakort eller ett modem som man sammankopplar med datorn för att kunna komma ut på nätet. Man syftar inte på det mobila bredbandet som finns i mobiltelefoner.

Fast eller rörligt pris

Om du har bestämt dig för att införskaffa ett mobilt bredband är nästa steg innan inköp att bestämma om du vill ha ett fast pris eller betala för den datamängden du använder dig av.

Fast

Fastprisavtalen är anpassade för dig som surfar regelbundet och vill känna dig trygg med att få en räkning utan att få dig en chock. Många företag erbjuder låga månadskostnader och i dessa fall är det viktigt att du som användare först undersöker om det är rörliga priser för datamängden du kommer att använda innan du binder upp dig.

Rörligt

Skaffar du rörlig kostnad till ditt mobila bredband är det viktigt att du är medveten om hur mycket MB du använder dig av varje månad. Flera operatörer har även börjat släppa kontantkort med mobilt bredband. Kontantkortet går att fylla på efter den laddade summan är förbrukad via internet. Kontantkort är en utmärkt ide för dig som bara behöver använda bredbandet vid vissa tillfällen som t.ex. semestern. Vanligtvis sätts en fast kostnad per dag, vecka eller månad som dras efter du har använt dig av ditt mobila bredband. Det går även att få kontantkort med rörligt pris.